
Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ είναι ένα από τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα συνεργαστούν με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες στα πλαίσια ενός Κοινού Πιλοτικού Προγράμματος “Παρεμβάσεις Δικτύωσης & Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) (20.05.2016). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι (6) μήνες (έως τον Ιούνιο του 2017).
Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος παρεμβάσεων είναι η ανάπτυξη ή/και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του εκάστοτε Κέντρου Πρόληψης και των Τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση περιστατικών ή/και ζητημάτων πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ για την προώθηση της πρόληψης των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης- εκπαίδευσης προς τα αστυνομικά όργανα σε διάφορα θέματα όπως: αιτιολογία της χρήσης της εξάρτησης, πορεία προς την εξάρτηση και την προσωπικότητα του χρήστη, ενημέρωση για προγράμματα πρόληψης και θεραπευτικά προγράμματα, διερεύνηση προσωπικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στους εξαρτημένους, διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης του χρήστη και ανάπτυξη συνεργασίας.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις πρώτες και τώρα διανύεται η τέταρτη, η οποία αφορά στην υλοποίηση τριών συναντήσεων/ Ομάδων Ευαισθητοποίησης με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πάνω σε 3 θεματικές ενότητες (π.χ. νεανική παραβατικότητα, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, ζητήματα σχετικά με τη χρήση ουσιών,ενδοοικογενειακή βία/κακοποίηση). Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν 13 Αξιωματικοί Υπηρεσίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις στα πλαίσια των οποίων υλοποιήθηκαν δύο σεμινάρια προς τους αξιωματικούς υπηρεσίας. Το πρώτο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12/04/2017 είχε θέμα: “Νεανική Παραβατικότητα: Αίτια, Συνέπειες και Αντιμετώπιση”. Το δεύτερο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 02/06/2017 είχε θέμα: “Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων”. Το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου όπου και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.