
H φιλοσοφία της πρόληψης βασίζεται στη θεώρηση ότι μπορούμε να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το πρόβλημα της εξάρτησης με την αποδυνάμωση των παραγόντων κινδύνου και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παράγοντες κινδύνου και οι προστατευτικοί παράγοντες εντοπίζονται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, αλλά και στις συνθήκες του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο το άτομο ζει και αναπτύσσεται.
Με αυτό το σκεπτκό, η πρόληψη μέσα απο μια σειρά μέτρων και δράσεων, που βασίζονται όχι μόνο στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση, αλλά και στην εκπαίδευση με μεθόδους ενεργούς (βιωματικής) μάθησης, στοχεύει όχι μόνο στην ανάπτυξη των γνώσεων, αλλά και στην ενίσχυση, στην ενδυνάμωση και υποστήριξη του ατόμου για να διαμορφώσει μια θετική στάση ζωής, προστατεύοντας τη ψυχική, κοινωνική και σωματική του υγεία.
Σε ποιους απευθύνεται;
Η πρωτογενής πρόληψη απευθύνεται όπως έχει αναφερθεί στον υγιή πλυθησμό και ιδιαίτερα στα παιδιά, στους εφήβους και στους νέους. Για να είναι πιο αποτελεσματική είναι σημαντικό να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου γιατί τότε δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας.
Τα παιδιά και οι έφηβοι συμμετέχοντας σε παρεμβάσεις πρόληψης μπoρούν να ενισχύσουν βασικές δεξιότητες (προσωπικές και κοινωνικές) που στο ταξίδι της ζωής τους θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για να στηριχθούν στα δικά τους πόδια και να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, ώστε να διαχειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις και τις ματαιώσεις, να αντιστέκονται στις πιέσεις και προκλήσεις και να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα προβληματά τους. Αντιμετωπίζοντας τη ζωή με αισιοδοξία, αγάπη, δύναμη, δημιουργικότητα και αξιοπρέπεια, μένοντας μακριά από τις εξαρτήσεις.
Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων πρόληψης επιδιώκεται συνδυασμός παρεμβάσεων, γι’ αυτό και η πρόληψη απευθύνεται και στον ενήλικα που μέσα από το ρόλο του υποστηρικτή είναι δίπλα στα παιδιά, τα ακούει ουσιαστικά (με τη ψυχή του), αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, τα εμπιστεύεται, τα ενθαρρύνει να αγαπούν τον εαυτό τους, ώστε να βρούν τη θέση τους στο κόσμο.
Μπορεί να μην μπορέσει να τα προστατέψει από το να νιώσουν συναισθήματα απογοήτευσης, στεναχώριας, μοναξιάς, μπορεί όμως να τα βοηθήσει να βρούν ένα νόημα στη ζωή τους.
Ζωγραφιά : Γ.Νικητοπούλου