Σάββατο, 08 08th

Last updateΤετ, 10 Ιαν 2018 11am

Νέα 2019

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ 
Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο για Γονείς στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 μμ με θέμα: "Ένας Έφηβος στο Διαδίκτυο". Συγκεκριμένα:
Πρόσκληση Συλλόγου γονέων-κηδεμόνων
Αγαπητοί γονείς,  
είναι γνωστό ότι ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιζήτητος. Στηριζόμαστε ωστόσο στο ενδιαφέρον σας για τα παιδιά μας και σας καλούμε την Τετάρτη 27/11/2019 ώρα 6:00μ.μ. στο χώρο του Γυμνασίου όπου θα διεξαχθεί δημιουργική συζήτηση από εκπρόσωπο του Κ.Ε.Π.Ε.Ψ.Υ. με θέμα "Ένας έφηβος στο διαδίκτυο" [...]
Με εκτίμηση

το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων.

 
____________________

 

 

Με επιτυχία το σεμινάριο για την αυτοεκτίμηση του παιδιού

στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το σεμινάριο με θέμα «Καλλιεργώντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας».
Το σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, παρακολούθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, αφού υπογράμμισε ότι η αυτοεκτίμηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής, ανέλυσε τους τρόπους ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης , τονίζοντας ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι η βάση για τη δημιουργία θετικής εικόνας του εαυτού.
Παράλληλα μέσα από διάλογο η κ. Βλαχοπουλιώτη απάντησε σε προβληματισμούς των γονέων.

 

https://www.kalamatatimes.gr/me-epitychia-to-seminario-gia-tin-aytoektimisi-toy-paidioy-sto-6o-dimotiko-scholeio-kalamatas/

________________

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α'ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Α'ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ" ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ:"ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ".

Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ είχε την εξαιρετική τιμή και χαρά  να συμμετάσχει με εισήγηση στην Επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών Α' Τάξης Δημοτικών Σχολείων Ν. Μεσσηνίας "Καθημερινά ζητήματα σχολικής και διδακτικής πράξης στην Α' Τάξη του Δημοτικού Σχολείου την οποία διοργάνωσε για το σχολικό έτος 2019-20 το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου με υπεύθυνες συντονισμού τις κυρίες Σταυροπούλου Ελένη και Χρονοπούλου Αθανασία, Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70. Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας παρουσίασε το θέμα: "Τα πρώτα βήματα του παιδιού στο Δημοτικό: Ο ρόλος του εκπαιδευτικού" το οποίο πλαισίωσε και με τον συντονισμό μίας βιωματικής άσκησης στην οποία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι συμμετέχοντες/-ουσες εκπαιδευτικοί και στόχο είχε να μπορέσουν να βιώσουν στην πράξη το θεωρητικό κομμάτι της προσαρμογής ενός παιδιού πρώτης δημοτικού στο χώρο του σχολείου.

Η Επιμορφωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 στο 2ο Δ.Σ Πύλου όπου συμμετείχαν 18 εκπαιδευτικοί, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στο 3ο Δ.Σ. Μεσσήνης όπου συμμετείχαν 28 εκπαιδευτικοί και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 όπου συμμετείχαν 28 εκπαιδευτικοί.

 

IMG 0001 2

IMG 0003 2

 

 

a2c2c5e0b32dfaea6764cff2ba478d51

Με μεγάλη μας χαρά ξεκινά μια νέα δημιουργική σχολική χρονιά!

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας με μεγάλη του χαρά σε συνέχεια της πολυετούς και άριστης συνεργασίας με την Περιφεριακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας θα υλοποιήσει και τη φετινή σχολική χρονιά Προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης με θέμα: «Πρωτογενής Πρόληψη και Προαγωγή της Σχολικής Ψυχικής Υγείας», με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις. Κύριοι άξονες του προγράμματος είναι: (α) η συναισθηματική αγωγή – έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, (β) η αυτοεκτίμηση, (γ) οι εξαρτήσεις (αλκοόλ, καπνός, διαδίκτυο), (δ) η ενδοσχολική βία και (ε) Η πρόληψη της βίας, του ρατσισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή ενημερωτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων επικοινωνίας στο πλαίσιο της ομάδας-τάξης σύμφωνα με τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων, χωρίς να παρακωλύεται το ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Πρόληψης (τηλέφωνο: 2721084009) για τον προγραμματισμό της συνεργασίας.

 

 

agapi-oikogeneia-goneis 

 

 

Σχολές Γονέων Παιδιών Δημοτικού Σχολείου με θέμα: «Σχέσεις Γονέων & Παιδιών στη Σύγχρονη Εποχή» υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας

 

Σε συνέχεια του μεγάλου αριθμού συμμετοχών το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία ΟΚΑΝΑ, στα πλαίσια του Πενταετούς Επιστημονικού Προγράμματος Πρωτογενούς Πρόληψης θα υλοποιήσει στην Καλαμάτα δύο (2) Σχολές Γονέων με θέμα: «Σχέσεις Γονέων & Παιδιών στη Σύγχρονη Εποχή».

 

Κάθε Σχολή Γονέων θα διεξαχθεί σε οκτώ (8) δίωρες συναντήσεις.
Η πρώτη Σχολή Γονέων θα έχει την πρώτη της συνάντηση την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: 14/10, 21/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12,9/12.
Η δεύτερη Σχολή Γονέων θα έχει την πρώτη της συνάντηση την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου: 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12 2019.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε απόγευμα στις 18:00- 20:00μ.μ. στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας: Χρυσοστόμου Σμύρνης 56- Καλαμάτα (έναντι 5ου Νηπιαγωγείου).
Η συμμετοχή στην ομάδα είναι δωρεάν

 

 Ενδεικτικά τα θέματα έχουν ως εξής: "Η οικογένεια στην εποχή του Διαδικτύου", "Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια", "Χτίζοντας την Αυτοεκτίμηση του παιδιού", "Παιδί και ο κόσμος των συναισθημάτων", "Επικοινωνώντας με το παιδί μας", "Η σημασία της αυτονόμησης στην σχολική ηλικία", "Ανάγκες γονέων & παιδιών στη σύγχρονη εποχή". 
 
___________________________________________________________

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

__________________________________________________________

  

GARGALIANOI NARKOTIKA-2 

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών μας αφορά όλους»

Πρώτη Δημοσίευση: 29/06/2019 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/06/2019 18:27 όπως αναρτήθηκε στο: https://www.tharrosnews.gr/news/content/%C2%AB%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82%C2%BB 

Ενημερωτική εκδήλωση στους Γαργαλιάνους κατά της μάστιγας που πλήττει την κοινωνία

Ενημερωτική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών, που είναι μια μάστιγα που πλήττει την κοινωνία, όπως τονίστηκε, με την επισήμανση ότι «το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους», διεξήχθη την Τρίτη το απόγευμα στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών που θεσπίστηκε να εορτάζεται στις 26 Ιουνίου κάθε έτους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων «Πολίτες σε Δράση». «Για εμάς κάθε μέρα είναι παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ως Αστυνομία» ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, για να συνεχίσει λέγοντας: «Κάθε μέρα πάμε να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο, αυτή είναι η αποστολή της Αστυνομίας και στα ναρκωτικά. Θέλω να πιστεύω ότι το καταφέρνουμε σωστά και σε αυτό έχει συμβάλει ο συμπατριώτης σας, Τάσος Δεληγιάννης, τμηματάρχης του Τ.Δ.Ν. Καλαμάτας, ο οποίος έχει πάει πάρα πολύ μπροστά το τμήμα του με τις τεχνικές που εφαρμόζει».
Κλείνοντας ο κ. Πούπουζας είπε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους ως κοινωνία και θα πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να βοηθήσουμε την Αστυνομία, επώνυμα η ανώνυμα, στο δύσκολο έργο της πρόληψης και καταστολής.
Στην ομιλία της η Ελένη Βλαχάβα, ψυχολόγος-επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ανέφερε πως το ΚΕΠΕΠΨΥ είναι ένας φορέας που ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη και το έργο στηρίζεται σε ένα επιστημονικό 5ετες πρόγραμμα από τον ΟΚΑΝΑ. Τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενώ αναφέρθηκε στο κομμάτι της πρόληψης και στον τρόπο που λειτουργεί. Με τη σειρά της η Ιωάννα Τσουράπα, υπεύθυνη θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ, ξεκινώντας την ομιλία της αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκε το 1983 από μια ομάδα ανθρώπων, τότε που το φαινόμενο της εξάρτησης είχε πρωτοεμφανιστεί. Το ΚΕΘΕΑ εδρεύει στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους σε 3 πόλεις: στην έδρα του, στο Ναύπλιο και στην Πάτρα. Ξεκαθάρισε ότι η εξάρτηση μπορεί να αφορά στη σωματική εξάρτηση, αλλά μπορεί να αφορά και στην ψυχολογική εξάρτηση. Η πρώτη περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα, ανέφερε, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται περισσότερος χρόνος και δυνάμεις.
Ωστόσο, η ίδια θεωρεί σημαντικό το πρόγραμμα να είναι σε συνεχή επαφή με την κοινωνία και να δημιουργεί συνέργειες με άλλους φορείς, καθώς το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος που δίνει τον αγώνα του για απεξάρτηση να μη χάνει τη σύνδεσή του με την κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο Γαργαλιανιώτης Αναστάσιος Δεληγιάννης, αστυνόμος Β' και τμηματάρχης του Τ.Δ.Ν. Καλαμάτας, ο οποίος έχει κάνει αρκετές ομιλίες για τη μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών, τα ναρκωτικά, συμβάλλοντας ώστε η Δίωξη Ναρκωτικών να έχει κι ένα πρόσωπο εξωστρέφειας, ανέπτυξε αρκετές θεματικές ενότητες οι οποίες έχουν σχέση με τα ναρκωτικά και την εξάρτηση, όπως τα είδη και τις διακρίσεις ναρκωτικών ουσιών, τις αιτίες και τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση, κυρίως από νέους, αλλά και τις επιδράσεις των ναρκωτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες οδηγούν σε μια ψυχική και σωματική κατάπτωση.
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη λειτουργία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ως υπηρεσία, καθώς και στις επιτυχίες που έχει τα τελευταία χρόνια.

 Του Ηλία Γιαννόπουλου

_____________________________________

 

Μουσικό-χορευτική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών

 

 

Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών Εκδήλωση

 

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η μουσικο-χορευτική εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πάρκο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα στις 20:30 μμ. Παράλληλα, με αφορμή την εκδήλωση γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, όπου αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε παλαιότερους προέδρους διοικητικών συμβουλίων και στην προηγούμενη επιστημονικά υπεύθυνη. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν : 1. Στον Κο Σαμπαζιώτη Δημήτριο που υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. κατά τη χρονολογική περίοδο 1999-2002, 2. Στον Κο Γυφτέα Ηλία που διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 2003-2007, 3. Στον Κο Στραβόλαιμο Γεώργιο που διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 2007-2009, 4. Στον Κο Φιλιππόπουλο Λεωνίδα που διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. για το διάστημα 2011-2012 και 5. Στον Κο Ποντίκη Χρήστο που διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ.  για το διάστημα 2012-2013. Τέλος, τιμήθηκε για το έργο της η Επιστημονικά Υπεύθυνη Κα Ρομάνα Μαϊόλι-Σπερώνη που διετέλεσε κατά το χρονικό διάστημα 1999-2014.

Συμμετείχαν ο χορευτικός σύλλογος "Οι φίλοι της Παράδοσης" που άνοιξαν με χορούς την εκδήλωση, έπειτα ακολούθησε το ροκ συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας με έφηβους μουσικούς και ύστερα την εκδήλωση έκλεισε η "Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών" που αποτελείται απο εκπαιδευτικούς που έχουν ως χόμπι τους την μουσική! Οι συμμετέχοντες μέσα απο την τέχνη τους μίλησαν για την πρόληψη και τη ζωή! Παραθέτουμε παρακάτω μερικά στιγμιότυπα της βραδιάς...

IMG 20190624 211227   DSC02518 Large

DSC02521 Large    DSC02504 Large

_______________________________________________ 

ΚΕΠΕΠΨΥ: 20 χρόνια λειτουργίας με σημαντικές δράσεις στο ενεργητικό του.

2.865 ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ 107 ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠΨΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Απολογιστική συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας και τα στατιστικά στοιχεία των δράσεων ανακοίνωσε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Βαγγέλης Σιδερέας επισήμανε το σημαντικό έργο που έχει παράγει το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας στη διάρκεια των 20 χρόνων λειτουργίας του, αναφέροντας ότι -με την αφορμή αυτής της επετείου- στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας θα κληθούν και θα τιμηθούν οι διατελέσαντες πρόεδροί του και η προηγούμενη επιστημονικά υπεύθυνη.

Παράλληλα, το Κέντρο διοργάνωσε μέσα στο τρέχον έτος άλλες 412 δράσεις με το ίδιο αντικείμενο, στις οποίες πήραν μέρος 1.790 άτομα.

Το 2019 τόνισε, 352 μαθητές από 5 Λύκεια της Καλαμάτας μετείχαν στη διεθνή ευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών από εφήβους ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο έτος.

Για άλλη μια χρονιά, στα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, θα διοργανωθεί την Δευτέρα 24 Ιουνίου, μουσικοχορευτική εκδήλωση, στον χώρο του πατινάζ του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που έχει θεσμοθετηθεί στις 26 Ιουνίου κάθε χρόνου.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο και συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Παράδοσης".

Όπως ανακλήθηκε από: https://www.messinialive.gr/kepeppsy-20-chronia-leitourgias-simantikes-draseis-sto-energitiko-tou/

__________________________________________

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 02:19 όπως ανακλήθηκε από: https://www.kalamatajournal.gr/bouquet/ekdiloseis/item/18314-pagkosmia-hmera-kata-twn-narkwtikwn-ekdhlwsh-sto-parko-krata-thetikh-stash-apenanti-sth-zwh 
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών - Εκδήλωση στο Πάρκο - Κράτα θετική στάση απέναντι στη ζωή

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΠΕΠΨΥ
"Κράτα θετική στάση απέναντι στη ζωή, δες τις δυσκολίες ως ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη". Αυτό είναι μεταξύ των μηνυμάτων που προβάλλονται ενόψει της αποψινής εκδήλωσης, στις 8:30 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από το ΚΕΠΕΠΨΥ (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας). Το ΚΕΠΕΠΨΥ είναι από τις πιο σημαντικές δομές που λειτουργούν στην περιοχή μας, με ανεκτίμητο έργο που προσφέρεται εδώ και 20 χρόνια και με στελέχη που δικαιούνται την εκτίμηση του κόσμου. Στο πλαίσιο λοιπόν της αποψινής μουσικοχορευτικής εκδήλωσης θα αποδοθεί τιμή από τους σημερινούς εκπροσώπους του ΚΕΠΕΠΨΥ στην προηγούμενη επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου και τους διατελέσαντες προέδρους του...

Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο χώρο του "πατινάζ", θα συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και Οι Φίλοι της Παράδοσης.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπως και τον απολογισμό των προγραμμάτων του ΚΕΠΕΠΨΥ για την εκπαιδευτική χρονιά που ολοκληρώθηκε, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ευάγγελος Σιδερέας, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη και τα μέλη του Δ.Σ. Καλλιόπη Σπυροπούλου από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς από τη Μητρόπολη, καθώς και η εκπαιδευτικός Μαρία Τσιμικλή από την Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών.

f19fd81fba9d91ebd6c066c425d9619a XL

Μαρία Τσιμικλή, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, Ευάγγελος Σιδερέας, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Καλλιόπη Σπυροπούλου

 

_______________________________________________


2.865 παιδιά και έφηβοι στις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας (βίντεο)

Συνολικά 2.865 παιδιά και έφηβοι μετείχαν σε 107 δράσεις που διοργάνωσε εφέτος το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας με στόχο την αποτροπή χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, το Κέντρο διοργάνωσε μέσα στο τρέχον έτος άλλες 412 δράσεις με το ίδιο αντικείμενο, στις οποίες πήραν μέρος 1.790 άτομα.

Τα πιο πάνω στοιχεία γνωστοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, κοινωνική ανθρωπολόγο Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, η οποία πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του φετινού χρόνου 352 μαθητές από 5 λύκεια της Καλαμάτας μετείχαν στη διεθνή ευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών από εφήβους ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα στο 2019. 

Αφορμή για τη χθεσινή συνέντευξη αποτέλεσε η διοργάνωση, την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουνίου, μουσικοχορευτικής εκδήλωσης, στον χώρο του πατινάζ του Πάρκου Σιδηροδρόμων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών που έχει θεσμοθετηθεί στις 26 Ιουνίου κάθε χρόνου. 

Οπως ενημέρωσε από την πλευρά της η δικηγόρος Καλλιόπη Σπυροπούλου -γραμματέας του Κέντρου και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας- στην εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 8.30 το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (υπεύθυνος καθηγητής Πέτρος Κατσούλης), η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών -την οποία στη συνέντευξη εκπροσώπησε η εκπαιδευτικός Μαρία Τσιμικλή- και ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Παράδοσης". 

Την πιο πάνω εκδήλωση, η οποία σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών θα μεταφερθεί στον χώρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, διοργανώνει το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε συνεργασία µε τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών). 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Βαγγέλης Σιδερέας επισήμανε το σημαντικό έργο που έχει παράγει το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας στη διάρκεια των 20 χρόνων λειτουργίας του, αναφέροντας ότι -με την αφορμή αυτής της επετείου- στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας θα κληθούν και θα τιμηθούν οι διατελέσαντες πρόεδροί του και η προηγούμενη επιστημονικά υπεύθυνη. Β.Γ.Μ.

Όπως ανακλήθηκε από: https://www.eleftheriaonline.gr/local/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/188402-2-865-paidia-kai-efivoi-stis-draseis-tou-kepeppsy-messinias-video 

_____________________________________

 

kepepsy-1

Η μουσικοχορευτική εκδήλωση του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ «Μιλώντας για την πρόληψη μέσα από τη μουσική»

«ΜΙΛΩΝΤΑΣ για την πρόληψη μέσα από τη μουσική». Φιλοσοφία της πρόληψης είναι να ζει κανείς τη ζωή του με νόημα με ουσία, αλλά χωρίς ουσίες, αυτό το μήνυμα πραγματεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας που διοργανώνει και φέτος μια ειδικά αφιερωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 ώρα 20:30 μ.μ. στο πάρκο του ΟΣΕ στο χώρο του πατινάζ, στην εκδήλωση συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με υπεύθυνο Καθηγητή τον Πέτρο Κατσούλη, η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χωρών «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, τότε η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Εχθές, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, μέσω της οποίας χαρακτήρισαν την 26η Ιουνίου ως ημέρα γιορτής καλώντας τους Μεσσήνιους να συμμετέχουν στην προγραμματισμένη εκδήλωση ώστε όλοι μαζί να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά των εξαρτήσεων, κατά των ναρκωτικών.

Ευάγγελος Σιδερέας (πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΠΕΠΨΥ Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωπος Περιφέρειας Πελοποννήσου): «Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους. Όμως η ημέρα αυτή, δεν είναι μόνο η 26η Ιουνίου. Το ζήτημα των ναρκωτικών, είναι θέμα που μας αφορά όλους και κάθε ημέρα πρέπει να είναι ημέρα κατά των ναρκωτικών. Δεν μπορούμε, αλλά ούτε έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτό τον εφιάλτη της νέας γενιάς και της κοινωνίας γενικότερα.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη δράση μας. Έχουμε υποχρέωση προς τη νεολαία, προς το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ως γονείς προς τα παιδιά μας, να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα. Εδώ είναι που ο κάθε ένας από εμάς έχει και πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο. επέτειος, καθημερινότητα. Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή για να εξαλειφθούν στον πλανήτη όλες οι ναρκωτικές ουσίες ώστε κάποτε να μη μιλάμε για νεκρούς από τον λευκό θάνατο. Αναμφισβήτητα, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ο καθένας από τη θέση του, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα» και συμπλήρωσε «Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του ΚΕΠΕΠΨΥ στη τοπική μας κοινωνία και για το λόγο αυτό το Δ. Σ. του Κέντρου αποφάσισε, ομόφωνα, να καλέσει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τη παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και να τιμήσει τους διατελέσαντες προέδρους και την επιστημονικά υπεύθυνη των 20 αυτών ετών αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη προσφορά τους.»

Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς (Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης): «Η Εκκλησία πάντοτε ακούει στα κελεύσματα των αναγκών της εποχής και των ανθρώπων, έτσι όταν δημιουργήθηκε το Κέντρο Πρόληψης πριν 20 χρόνια, θα ήταν αδύνατον να παραμείνει εκτός και μακριά απ' αυτή την κίνηση της τότε τοπικής κοινωνίας˙ και συνεχίζει επί 20 χρόνια ακάθεκτα να είναι παρούσα και να συμπορεύεται μαζί με τους υπολοίπους εταίρους, μέλη του Κέντρου Πρόληψης, ούτως ώστε η πρόληψη να είναι πραγματικά ένα έργο που θα αγγίζει και θα ενισχύει και βοηθά την τοπική κοινωνία. Σε αυτή την κίνηση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, που αποτελεί μια εορτή για την ανθρωπότητα όπου όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας κατά αυτής της μεγάλης μάστιγος. Σε αυτή τη εκδήλωση η Μητρόπολη είναι πάλι αρωγός, συμπαραστάτης και συμπορεύεται με τα υπόλοιπα μέλη του Κέντρου Πρόληψης, όχι μόνο για να πετύχει η εκδήλωση αλλά για να ακουστεί απ' όλη την Καλαμάτα απ' όλη την τοπική κοινωνία, το μεγάλο «ΟΧΙ» στα ναρκωτικά, «ΌΧΙ» στις ουσίες!»
Καλλιόπη Σπυροπούλου (εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και γεν. γραμματέας Κέντρου Πρόληψης): «Με μεγάλη χαρά σας προσκαλώ στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Πάρκο του ΟΣΕ, στον χώρο του πατινάζ.Στην εκδήλωση αυτή θα λάβουν μέρος το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με υπεύθυνο καθηγητή τον Πέτρο Κατσούλη, η Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χωρών «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον καιρό, η εκδήλωση θα μεταφερθεί και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.»

Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη (Επιστημονικά υπεύθυνη ΚΕΠΕΨΥ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος): «Η εκδήλωση αυτή είναι η συνέχεια μιας σειράς επιστημονικών δράσεων που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει η επιστημονική ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. για το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2018 έως και σήμερα. Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να δουν τη ζωή με πιο θετική ματιά και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν- αν τις συναντήσουν- να τις αντιμετωπίσουν ως μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον επιστημονικό μας απολογισμό έχουν πραγματοποιηθεί για τους γονείς, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα 38 δράσεις σε 1400 άτομα περίπου. Επίσης, η επιστημονική ομάδα έχει ανταποκριθεί σε 390 αιτήματα βοήθειας σε ατομικό συμβουλευτικό πλαίσιο κυρίως γονέων σε θέματα που αφορούν τη στήριξη του γονεϊκού τους ρόλου καθώς και ζητήματα ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Αυτό που διαπιστώνουμε μέσα από τα αιτήματα είναι η αγωνία και το ενδιαφέρον των γονέων να στηρίξουν τα παιδιά τους σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται διαρκώς. Όσον αφορά τους μαθητές, πραγματοποιήθηκαν 107 δράσεις σε 2.865 παιδιά και εφήβους εντός σχολικού πλαισίου. Ο στόχος μας είναι η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών εκφράζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε θέματα που τους απασχολούν όπως είναι οι σχέσεις με συνομηλίκους, με την οικογένεια, με τον εαυτό. Παράλληλα υλοποιούνται και προγράμματα στα οποία τα παιδιά εκπαιδεύονται σε θέματα ομαδικότητας και συνεργασίας ώστε να αποτελέσουν πυρήνες πρόληψης και υποστήριξης σε συμμαθητές τους μέσα στο χώρο του σχολείου. Σ' αυτό σημείο είναι απαραίτητο να τονίσουμε τη συμμετοχή μας στην πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD που μελετά τις αντιλήψεις και στάσεις των εφήβων απέναντι σε εξαρτητικές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης του διαδικτύου. Συμμετείχαν 352 έφηβοι από 5 λύκεια της Μεσσηνίας και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν σε περίπου έναν χρόνο από τώρα από το ΕΠΙΨΥ. Επίσης για τους γονείς και του: εκπαιδευτικούς διεξήχθησαν 2 σεμινάρια με καλεσμένους εισηγητές από την Αθήνα με θέμα «Η αξιοποίηση των ορίων μέσα στην οικογένεια και στο σχολικό περιβάλλον» στα οποία συμμετείχαν 195 άτομα και ένα σεμινάριο με θέμα «Τα Συν της Ζωής και των Σχέσεων: Συνεννόηση, Σύνδεση και Συνεξέλιξη» στο οποίο συμμετείχαν 200. άτομα.έλος, κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σωτηριανίκων στα πλαίσια του εορτασμού της Γιορτής της Μητέρας πραγματοποιείται βιωματικό σεμινάριο με μητέρες όλων των ηλικιών όπου εκεί αναδύονται σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες του «χθες» και του «σήμερα» για τον μητρικό ρόλο. Κλείνοντας, το Κέντρο Πρόληψης προσπαθεί χρόνο με το χρόνο να αφουγκράζεται, να αναγνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας και να ανταποκρίνεται σ' αυτές σχεδιάζοντας αντίστοιχες παρεμβάσεις.»

Μαρία Τσιμικλή (εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος Ορχήστρας Εκπαιδευτικών): «Η ορχήστρα μας έχει δημιουργεί τα δυο τελευταία χρόνια αποτελείται από τους: Παναγιώτη Σταθέα (κιθάρα- τραγούδι), Ανδρέα Κατσούνη (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκο Καλαποθαρέα (ακουστική κιθάρα), Βασιλική Σγούρου (πιάνο), Νίκο Σπυρόπουλο (παραδοσιακά κρουστά) και ένα κορίτσι που τελειώνει τώρα το τμήμα Αρχαιολογίας – Ιστορίας του Πανεπιστημίου Καλαμάτας, Έφη Ορφανού μελλοντική εκπαιδευτικό (τραγούδι). Επειδή πιστεύουμε ότι η μουσική είναι θεραπευτική, ιαματική και στις μικτές ηλικίες και στους ενήλικες, μας φέρνει κοντά και είναι ότι καλύτερο σαν μέσο θεραπείας και για ό,τι κάνετε εσείς.»

Σίσσυ Τριάντου όπως ανακλήθηκε από: https://foninews.gr/i-mousikochoreftiki-ekdilosi-tou-ke-p-e-p-ps-y-milontas-gia-tin-prolipsi-mesa-apo-ti-mousiki/ 

___________________________________

  

Ο Μορμόλης 2 

 

 

 TapScanner 20190604 095643 134

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Πρόληψης (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ξεκίνησε και υλοποιεί από την φετινή σχολική χρονιά 2018-19, Βιωματικό Πρόγραμμα με θέμα τη «Σχολική Διαμεσολάβηση». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθήτριες της Β τάξης του 1ου Γυμνασίου, οι οποίες εκπαιδεύονται σε θέματα πρόληψης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και ομαλής προσαρμογής των μαθητών της Α τάξης στο σχολικό περιβάλλον. Στόχοι του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της συλλογικότητας, της ομαδικότητας και της ενσυναίσθησης, απαραίτητες δεξιότητες για την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων στο σχολικό περιβάλλον.
Την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Διαμεσολάβησης με μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, οι οποίοι υλοποιούν το Πρόγραμμα «Το αλφαβητάρι της Εφηβείας» Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και ευχαρίστησης οι μαθητές και μαθήτριες των δύο Γυμνασίων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που οι ίδιοι παρουσίασαν.

KEPEPSY-GIA-BULLING 

Παρουσίαση του προγράμματος στον Τύπο:

Messinia live: https://www.messinialive.gr/kepepsy-messinias-viomatiko-programma-scholiki-diamesolavisi/ 

 

-------------------------------------------------------

 

Η Γιορτή της Μητέρας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στα πλαίσια της Γιορτής της Μητέρας με θέμα: "Σκέψεις και συναισθήματα για το ρόλο της μητέρας στο  πέρασμα του χρόνου". Το σεμινάριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σωτηριανίκων και σε αυτό συμμετέχουν μητέρες όλων των ηλικιών, οι οποίες συζητούν, ανταλλάσσουν και μοιράζονται και αναστοχάζονται πάνω στο ρόλο της γυναίκας ως μητέρας, περιγράφοντας τις ομορφιές, τις αγωνίες και το συνολικό βίωμα του να είσαι μητέρα και πως αυτό βιώνεται απο εποχή σε εποχή. Συμμετείχαν 23 γυναίκες.

32332468 10209904874772038 7955769047109337088 n  32337148 10209904875812064 8764696888583651328 n


 

 

 

 

Προσκλήσεις 1

 

 


 

To KE.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. στον τύπο:

Απολογισμός έτους 2018 και ανακοίνωση νέων δράσεων!

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στο άρθρο

 

 

 

Χρήσιμα

Ακολουθήστε μας

Στοιχεία Επικοινωνίας:

  • Ταχ. Δ/νση: Χρυσοστόμου Σμύρνης 56, Καλαμάτα
    Τ.Κ.: 24100
  • Τηλ.: 27210-84009 / 88021
Βρίσκεστε εδώ: Home ΝΕΑ Νέα Νέα 2019