Σάββατο, 08 08th

Last updateΤετ, 10 Ιαν 2018 11am

Νέα 2017

 

 

 

Δεκέμβριος 2017

 

ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας: Σπουδαίο έργο και το 2017 με 753 δράσεις

kepepsimes

 

Για ακόμα μια χρονιά το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας προσέφερε σπουδαίο έργο στη Μεσσηνία. Ειδικότερα, χθες στα γραφεία του έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει, με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν να είναι πράγματι εντυπωσιακές, πάρα μάλιστα τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ελλείψεις που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βαγγέλη Σιδερέα, αφορούν στην πρόσληψη δύο ατόμων, αλλά έχουν «κολλήσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ, καθώς, όπως του λένε ένα χρόνο τώρα, ψάχνουν τρόπο για να γίνουν.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Σιδερέας ανέφερε ότι το Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ είναι δίπλα στην επιστημονική ομάδα του Κέντρου, προκειμένου να ικανοποιεί τις ανάγκες, αλλά και να παρέχει τα εφόδια που χρειάζεται για να μπορεί να επιτελεί απερίσπαστη το τόσο σημαντικό έργο της.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κέντρου κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ. Μεσσηνίας, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το μητροπολίτη Μεσσηνίας, καθώς και τον πρωτοσύγκελο, π. Φίλιππο Χαμαργιά, για την παραχώρηση του χώρου και τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια προς το Κέντρο, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά της επιστημονικής ομάδας, η υπεύθυνη Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη απαρίθμησε τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον τελευταίο μήνα της χρονιάς έγιναν τα εξής: 753 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης, όπως Σχολές Γονέων, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια και Ομάδες, όπου συμμετείχαν 8.956 άτομα.
Συγκεκριμένα:
-42 δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς όπου συμμετείχαν 921 άτομα
-285 δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συμμετείχαν 6.668 μαθητές.
Επίσης, η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής φοιτητών του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του Ιδρύματος με το ΚΕΠΕΠΨΥ, αλλά και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών.
Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την ευρύτερη κοινότητα, όπως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και η ημερίδα σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Basket Καλαμάτα B.C. με θέμα «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός».
Τέλος η κα Βλαχοπουλιώτη τόνισε ότι σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, την αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ συμμετείχαν 16 αστυνομικοί.
 
Εθισμός στο ίντερνετ και έλλειψη αυτοεκτίμησης τα περισσότερα περιστατικά
Σε ερώτηση που τέθηκε στην κα Βλαχοπουλιώτη για τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το Κέντρο, ανέφερε ότι αγωνίες για τους γονείς αποτελούν η εξάρτηση των παιδιών τους από το ίντερνετ, αλλά και η διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Ο δεύτερος λόγος, μάλιστα, είναι αυτός που οι άνθρωποι του Κέντρου θέτουν ως σημαντικό στόχο, την αύξηση δηλαδή της αυτοεκτίμησης στα παιδιά, καθώς και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

συνέντευξη τύπου

 

Υποστήριξη από το ΚΕΠΕΠΨΥ για την εξάρτηση από το διαδίκτυο και την αυτοεκτίμηση

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΙΔΕΡΕΑ, ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ
Μια συνοπτική παρουσίαση του πλούσιου και σημαντικού έργου που και το 2017 πρόσφερε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας, έκαναν το πρωί ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Σιδερέας και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη. Όπως σημείωσε η δεύτερη, τα μεγάλα θέματα για την αντιμετώπιση των οποίων υποστηρίζει τους γονείς και τους νέους το ΚΕΠΕΠΨΥ είναι η εξάρτηση από το διαδίκτυο, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η διαχείριση και η έκφραση των συναισθημάτων...

Ειδικότερα, η κ. Βλαχοπουλιώτη ανέφερε ότι το ΚΕΠΕΠΨΥ δέχεται πολλά αιτήματα από γονείς για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της εξάρτησης των παιδιών τους από το διαδίκτυο, καθώς και για την υποστήριξη των παιδιών τους ώστε να διαχειρίζονται συναισθηματικές καταστάσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι από τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ προκύπτει ότι πολλοί νέοι χρειάζονται υποστήριξη ώστε να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να διαχειρίζονται δημιουργικά τα συναισθήματά τους, για να προλάβουν παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικές εξάρσεις.

 

«Η επιστημονική μας ομάδα για μια ακόμα χρονιά κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις δράσεις της και να μας κάνει ξανά υπερήφανους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ, που είναι φορέας ο οποίος εποπτεύεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ευάγγελος Σιδερέας. Πρόσθεσε ότι «είμαστε συνεχώς δίπλα τους προσπαθώντας να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους προκειμένου, έχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια που τους χρειάζονται, να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστες το τόσο σημαντικό έργο τους».

 

Ωστόσο, συνέχισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ, ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε μέσα στο 2017 είναι ότι δεν προχώρησαν δύο αναγκαίες προσλήψεις. Όπως σημείωσε, «παρά τις επίμονες προσπάθειές μας τίποτα δεν έχει προχωρήσει και αυτό οφείλεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ που ένα χρόνο τώρα ψάχνουν να βρουν, όπως λένε, τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις στα Κέντρα Πρόληψης».

 

Τέλος ο κ. Σιδερέας απεύθυνε πρόσκληση στην εκδήλωση κοπής της πίτας του ΚΕΠΕΠΨΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις εφτά το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης για την παραχώρηση του χώρου.

 

Η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, κατά τον απολογισμό που παρουσίασε σημείωσε τα εξής: «Από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2017 η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. πραγματοποίησε 753 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης όπως Σχολές Γονέων, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια και Ομάδες όπου συμμετείχαν 8.956 άτομα.

 

Συγκεκριμένα:

 

-42 δράσεις για Γονείς και Εκπαιδευτικούς όπου συμμετείχαν 921 άτομα.

 

-285 δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου συμμετείχαν 6.668 μαθητές.

 

-Επίσης, η Επιστημονική Ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής Φοιτητών του ΤΕΙ, καθώς για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονιών και εκπαιδευτικών.

 

-Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την Ευρύτερη Κοινότητα όπως οι Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, η Ημερίδα που έγινε σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Basket Καλαμάτα B.C. με Θέμα: «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός».

 

-Τέλος πρέπει να τονιστεί, ότι σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Το Πρόγραμμα περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, η αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης και συμμετείχαν 16 αστυνομικοί».
Στ.Μ. (όπως ανακτήθηκε από: https://www.kalamatajournal.gr/messinia/kalamata/item/14485-yposthrixh-apo-to-kepeppsy-gia-thn-exarthsh-apo-to-diadiktyo-kai-thn-aytoektimhsh ).

ελευθερία απολογισμός 2017

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΣΕΛ. 10,ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 12186

 

 

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

 

Πρόσκληση σε Σεμινάριο για Γονείς

 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας

σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ,

 

το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Σχολείου

 

σας προσκαλούν

 

στο Σεμινάριο για Γονείς που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

 

στις 18:00 μ.μ., στο χώρο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.

 

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

 

-         «Ώρα για διάβασμα: Ενισχύοντας την Αυτοεκτίμηση του παιδιού μας μέσα από τη μάθηση»

 

-        «O πατέρας, η μητέρα, ως γονείς & ως ζευγάρι»

 

-        «Πατέρας, άλλος ένας «σημαντικός άλλος»

 

 Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.

 

Αφίσα 24ου   Σεμινάριο Γονέων

 

Δελτίο τύπου Ελευθερίας για σεμινάριο γονέων σε 24ο Δημοτικό

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Τετάρτη 13/12/2017, σελ.8

 

 

 

 

Νοέμβριος 2017

Δελτίο Τύπου Σεμιναρίου "Παιδικό Ιχνογράφημα" σε νηπιαγωγούς και δασκάλους

 

http://www.kalamata24.gr/education/item/12205-me-epityxia-to-seminario-eisagogi-sto-paidiko-ixnografima-kai-tin-paidiki-grafi-apo-to-ke-p-e-p-ps-y-messinias.html

 

 

 

Οκτώβριος 2017

 

ΑΦΙΣΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

 

 

_________________________________________________________________________

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 12/10/2017, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 12131

 

 Σεπτέμβριος 2017

 

H Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ) Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ, παρουσιάζει την έκδοση του κοινού "Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου για την Πρόληψη της Εξάρτησης 2016" ("European Workshop for Addiction Prevention 2016"). Το σημείο κλειδί του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν "Πρόληψη της Εξάρτησης στους νέους ενήλικες, 18-25 ετών". Στο πρώτο μέρος της έκδοσης παρουσιάζονται οι διαφορετικές πρακτικές και στα σημεία-κλειδιά. Στο δεύτερο μέρος της έκδοσης το οποίο είναι το πρακτικό και στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισήγηση της Επιστημονικής Ομάδας του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ., περιγράφονται σε περίληψη παραδείγματα καλών πρακτικών. Το συγκεκριμένο εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν φορείς πρόληψης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πραγματοποιήθηκε στο Legden – Asbeck της Γερμανίας από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2016. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας. Το θέμα εισήγησης της Επισρημονικής Ομάδας ήταν: "An early intervention of Addiction Prevention in 18- to 25 year olds.The case of Technological Education Institution (TEI) of Peloponnese in Kalamata", και αφορούσε το πρόγραμμα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης σε φοιτητές του Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου, από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα.

 

 

IMG 

  IMG 1       IMG 2   

 IMG 3IMG 4   

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) της Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), φιλοξένησε με μεγάλη χαρά μία ομάδα 15 συνέδρων του 32ου Διεθνούς Συνεδρίου του CIF (Council International Fellowship) το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη μας από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017 με θέμα: ΜΕΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ- έννοια κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα. Η ομάδα των συνέδρων είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες πρωτογενούς πρόληψης που υλοποιεί το Κέντρο και να μοιραστεί τις σκέψεις μίας ομάδας ωφελουμένων του Κέντρου (μία μητέρας, μία μαθήτριας, μία εθελόντριας, δύο εκπαιδευτικών) σχετικά με όλα αυτά που βίωσαν από τη συμμετοχή τους σε παρεμβάσεις που υλοποιεί το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Η παρουσίαση διήρκησε δύο περίπου ώρες και πραγματοποιήθηκεστα γραφεία του Κέντρου, στην Χρυσοστόμου Σμύρνης 56.

 

κθγωθ  22015264 1863536566997383 597833724 o - Αντιγραφή 22070448 1863535560330817 693840848 o - Αντιγραφή

 


 

Αύγουστος 2017

 

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

ΚΕΠΕΠΨΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΚΕΠΕΠΨΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ 

 ΚΕΠΕΠΨΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ολοκλήρωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία το τετραήμερο εκδηλώσεων στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 26 Ιουνίου 2017 στις 20:00 μμ, ημέρα Δευτέρα, με το "Τουρνουά Μπάσκετ Εφήβων" στο γήπεδο του ξενοδοχείου Elite, όπου συμμετείχαν οι ομάδες: ΚΑΛΑΜΑΤΑ B.C., Γ.Σ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ & ΔΙΩΝ KΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. Οι παίκτες που συμμετείχαν φορώντας μπλουζάκια με τα χρώματα του Κέντρου Πρόληψης έδωσαν το σύνθημα: "Η Ζωή έχει Ουσία Χωρίς Ουσίες"! Στο τέλος των αγώνων νικητές ήταν όλα τα παιδιά στα οποία δόθηκαν και μετάλλια για τη συμμετοχή τους. Στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν και παρακολούθησαν συνολικά 92 άτομα. Το τουρνουά συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ & ο Όμιλος Μπάσκετ KAΛAMATA B.C.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 19:30 μμ στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας η Παιδική Θεατρική Παράσταση "Το βέλος που δεν πληγώνει" από την θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι. Την παράσταση παρακολούθησαν 350 άτομα συνολικά, στην πλειοψηφία τους παιδιά!


Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος πραγματοποίησαν Μουσική Εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Πύλου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγκροτήματα νέων του Ωδείου Πύλου, όπου μέσα από τους ήχους της μουσικής έδωσαν μηνύματα Πρόληψης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Ο.ΚΑ.ΝΑ, κος Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ο.ΚΑ.ΝΑ, κος Αντώνιος Γκανάς.


Την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 20:00 μμ, με την ευγενική χορηγία του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Αθλητισμού Δ. Τριφυλίας πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση με Ρυθμική Γυμναστική, Παραδοσιακούς Χορούς & Χορωδία στο πάρκο Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, γεμάτη από χρώματα και μουσική, όπου πρωταγωνιστές ήταν παιδιά διαφόρων ηλικιών.


Στόχος των φετινών εκδηλώσεων ήταν η μετάδοση του μηνύματος πως είναι σημαντικό τα παιδιά και οι νέοι να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως μουσική, χορός, άθληση, που τους δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικοποίηση τους. Επιπλέον, περιορίζονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

http://www.kalamata24.gr/greece-news/item/12006-me-megali-epityxia-pragmatopoiithikan-oi-draseis-gia-tin-pagkosmia-imera-kata-ton-narkotikon-2017-apo-to-kentro-prolipsis-perifereiakis-enotitas-messinias.html 

 

delti typou tharros gia ekdilosis pagkosmias imeras

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΑΡΡΟΣ" ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 35.392, ΣΕΛ. 10, 3/8/2017

 

deltio typou eleftheria gia ekdiloseis pagkosmias imeras

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 12082, ΣΕΛ. 9, 3/8/2017

 

 

 

Ιούλιος 2017

 Μουσικόχορευτική Εκδήλωση στα Φιλιατρά στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2017

    Στις 21 Ιουλίου 2017 στο πάρκο της Βλαχέρνας πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση απο το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας μαζί με την ευγενική χορηγία του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας. Στην παράσταση συμμετείχαν παιδιά όλων ηλικιών αλλά και μεγάλοι, και όλοι μαζί μέσα απο τα χορευτικά και τα τραγούδια τους, ενέπνευσαν τις αξίες της δημιουργικότητας, της έκφρασης και της αγάπης για την ζωή! 

Μερικά αποσπάσματα απο την εκδήλωση :

 RIMG1156    RIMG1162  RIMG1167

 

RIMG1170       RIMG1128       RIMG1139                               RIMG1203  RIMG1210                                                            RIMG1196  RIMG1193

 

 

αφισα Φιλιατρα παρκο Βλαχερνας b

 

 


 


 


 

Ιούνιος 2017

 Στις 30 Ιουνίου 2017 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2017, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος πραγματοποίησαν μουσική εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Πύλου. Το Ωδείο Πύλου ενορχήστρωσε την μουσική εκδήλωση με τρία συγκροτήματα νέων, οι οποίοι με τον δικο τους τρόπο προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα οτι "Η Ζωή έχει Ουσία, χωρίς Ουσίες".

Στην εκδήλωση, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ ,Κος Καφετζόπουλος Ευάγγελος ,

και ο Γενικός Διευθυντής του Ο.ΚΑ.ΝΑ, Κος Γκανάς Αντώνιος.

pylos1    pylos2   pylos5  pylos4  pylos6
 

 

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στις 19:30 μ.μ. στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ με εξαιρετική επιτυχία διοργάνωσε και πραγματοποίησε υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας Παιδική Θεατρική Παράσταση "Το βέλος που δεν πληγώνει" από την θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.  Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Την παράσταση παρακολούθησαν 350 άτομα συνολικά, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

DSC09079  DSC09076

DSC09099

 

DSC09100   DSC09090 b

 

 

19575953 1751760711508303 234374823 n  19648236 1751760108175030 1382976890 o

 

DSC09109 b   DSC09111 b

DSC09121 b  DSC09124 b

DSC09155 b  

19668014 1751760888174952 458794675 n     19679928 1751761861508188 1839430135 n

DSC09160 b

19578272 1751764554841252 237400192 n   19679801 1751769171507457 1405742562 n

DSC09170 b  DSC09178 b

 

  

 

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 20:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο γήπεδο του ξενοδοχείου Elite "Τουρνουά Μπάσκετ Εφήβων" στα πλαίσια του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Το τουρνουά συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ & ο Όμιλος Μπάσκετ KAΛAMATA B.C. Συμμετείχαν οι ομάδες: ΚΑΛΑΜΑΤΑ B.C., Γ.Σ. Μεσσήνης & ΔΙΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του ELITE CITY RESORT. Οι έφηβοι παίκτες είχαν την ευκαιρία φορώντας τα χρώματα του Κέντρου Πρόληψης να παίξουν για την Πρόληψη τρεις φιλικούς αγώνες με το σύνθημα: "Η Ζωή έχει Ουσία Χωρίς Ουσίες"! Στο τέλος των αγώνων νικητές υπήρξαν όλα τα παιδιά στα οποία δόθηκαν και μετάλλια για τη συμμετοχή τους. Στη συγκεκριμένη δράση συμμετείχαν και παρακολούθησαν συνολικά 92 άτομα.

 

RIMG1061    RIMG1068

RIMG1079  RIMG1087

RIMG1087  RIMG1114

 

 

Απόσπασμα απο το τουρνουά μπάσκετ εφήβων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26/6/2017)

 

 

 
 

 

Εικόνα1 

 

 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ διοργανώνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 στις 19:30 μ.μ. στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας Παιδική Θεατρική Παράσταση "Το βέλος που δεν πληγώνει" από την θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι, με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 ετών και άνω. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

_______________________________

 

 1011253

 

 

"Είναι σημαντικό να πιστέψουμε στα παιδιά μας για να πιστέψουν στον εαυτό τους"


Την Παρασκευή 23/6/2017 πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν φορείς υπό το Κέντρο Πρόληψης στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα στους ακόλουθους υπερσυνδέσμους:

http://www.kalamatajournal.gr/bouquet/ekdiloseis/einai-simantiko-na-pistepsoume-sta-paidia-mas-gia-na-pistepsoun-ston-eafto-tous

http://best-tv.gr/index.php/koinonika/item/41356-to-zitima-ton-narkotikon-afora-olous-mas-ekdiloseis-apo-to-kepeppsy-video

 
 

 

 

Afisa pyloy


 

Αφισα μπάσκετ μειωμένο μέγεθος


Την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 20:00 μ.μ. στο γήπεδο του ξενοδοχείου Elite θα πραγματοποιηθεί "Τουρνουά Μπάσκετ Εφήβων". Το τουρνουά συνδιοργανώνουν το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ & ο Όμιλος Μπάσκετ KAΛAMATA B.C. Θα συμμετέσχουν οι ομάδες: ΚΑΛΑΜΑΤΑ B.C., Γ.Σ. Μεσσήνης & ΔΙΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί με την ευγεινή χορηγία του ELITE CITY RESORT.

 

_______________________

 

Λίγα λόγια για το "Πρόγραμμα Υιοθεσίας"

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ υλοποίησε για πρώτη φορά το "Πρόγραμμα Υιοθεσίας των μαθητών της Α' Δημοτικού από μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού''. To συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Ο βασικότερος στόχος της παρέμβασης ήταν η ενίσχυση όλων εκείνων των αξιών που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δημιουργικού και χαρούμενου κλίματος μέσα στην τάξη. Αξίες όπως η η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός. Ενώ παράλληλα αποτρέπονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, ενισχύοντας τα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα όπως "όλοι διαφορετικοί...όλοι ίσοι'', ''σέβομαι τον εαυτό μου...σέβομαι τους άλλους'', ''όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε'' κ.τ.λ.

Το πρόγραμμα της υιοθεσίας πραγματοποιήθηκε στους μαθητές του Α1, Α2, Στ1, Στ2. Περιλάμβανε τέσσερις φάσεις, όπως:

Αρχικά, (1η φάση) πραγματοποιήθηκε μια ενημερωτική συνάντηση με την Διευθύντρια του σχολείου, στη συνέχεια με τους Εκπαιδευτικούς των τμημάτων και στο τέλος με τους μαθητές, ώστε να γνωρίσουν τους στόχους του προγράμματος και να ενημερωθούν για τις δραστηρίοτητες που θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια της παρέμβασης. 

Στη 2η φάση, οι μαθητές του Στ1 και Στ2 συμμετείχαν σε 5 δίωρες συναντήσεις, όπου μέσα από  βιωματικές δράσεις (παιχνίδι ρόλων, παιδαγωγικά παιχνίδια κ.τ.λ.), μπόρεσαν να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τα συναισθήματα, τις ανάγκες, την αγωνία και τις σκέψεις των μαθητών της Α' τάξης που θα ξεκινούσαν ένα καινούργιο ταξίδι στη ζωή τους, αυτό στο δημοτικό σχολείο. Παράλληλα, συναντήσεις με βιωματικές δραστηριότητες πραγματοποίηθηκαν και με τους μαθητές της Α' τάξης.  

Στην 3η φάση,  οι  μαθητές των Στ1 και Στ2 τάξεων ανέλαβαν να "υιοθετήσουν" τους μαθητές των Α1 και Α2 τάξεων. Σ' αυτή τη φάση πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις μεταξύ των μαθητών του Α1 και Στ1 και των μαθητών του Α2 και Στ2, που συνέβαλαν στην πιο ουσιαστική γνωριμία και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ τους. Μ' αυτό τον τρόπο ο μαθητής της Στ' τάξης βοηθούσε το παιδί της πρώτης τάξης, ώστε το δεύτερο να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο καινούριο σχολικό περιβάλλον.  Πολλές φορές, η εμπλοκή του παιδιού απο την Στ' τάξη είχε και ρόλο διαμεσολαβητή καθώς μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εποικοδομητική επίλυση συγκρούσεων, οπόταν αυτό χρειαζόταν. Παράλληλα, τα παιδιά της Α' τάξης υιοθετούσαν και αυτά μια παρόμοια στάση, καθώς τα παιδιά της Στ' αποτελούσαν πρότυπο για εκείνα. 

Στην 4η φάση υπήρχε εποπτεία στους μαθητές και των 4 τμημάτων, όπου εκεί γινόταν η περιγραφή των δυσκολιών, αλλά και των θετικών και όμορφων καταστάσεων που προέκυπταν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στη τελική γιορτή του σχολείου, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, όπου οι μαθητές των Στ' τάξεων περιέγραψαν με πολύ όμορφες λέξεις τη βοήθεια που τους πρόσφερε το πρόγραμμα στους ίδιους, αλλά και στους μικρούς τους φίλους. Στη συνέχεια κάθε παιδί της Στ' τάξης χόρεψε με το παιδακί της Α' τάξης.... twist!

 

Από τα λόγια των παιδιών της Στ' τάξης:

 

 

"Αποχαιρετούμε επίσης τους μικρούς μας φίλους , τα πρωτάκια ,

 

 

που γνωρίσαμε μέσα από το πρόγραμμα υιοθεσίας.

 

 

Ένα πρόγραμμα υιοθεσίας των μαθητών της πρώτης τάξης από τους μαθητές της έκτης που

 

πραγματοποιεί το  ΚΕΠΕΠΨΥ σε συνεργασία με το σχολείο μας .Το πρόγραμμα αυτό έχει

 

σαν στόχο την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη κοινωνικής ευθύνης και την ενδυνάμωση

 

των σχέσεων. Επιπλέον στοχεύει και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

 

 

Προσπαθήσαμε  καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς να προστατεύσουμε , να καθοδηγήσουμε

 

και βοηθήσουμε τους μικρούς μαθητές της πρώτης τάξης. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες μας ,

 

τους φόβους και την αγάπη μας. Μας εμπιστεύτηκαν και

 

ήμασταν κοντά τους όποτε μας χρειάστηκαν.

 

 

Ταυτόχρονα  μάθαμε και εμείς να λύνουμε τις συγκρούσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο,

 

να είμαστε πιο υπεύθυνοι, να συνεργαζόμαστε και να κατανοούμε καλύτερα τον άλλον.

 

Αν και φαινόταν αρχικά πολύ δύσκολο καταφέραμε τελικά να έχουμε μια ουσιαστική και

 

ζεστή επικοινωνία με τα παιδιά της Α τάξης.

 

 

 

 

Ελπίζουμε και οι μικροί μας φίλοι να κέρδισαν

 

από αυτή την συνεργασία, μαζί ζήσαμε πολλές χαρές και αγωνίες  παίξαμε , γελάσαμε,

 

περάσαμε αξέχαστες στιγμές. Τώρα ήρθε η στιγμή να αντιστραφούν οι ρόλοι. Τα πρωτάκια  

 

αποχαιρετούν εμάς τα εκτάκια καθώς ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε

 

προς το σχολείο των μεγάλων, το γυμνάσιο''.

 

20161003 115550

       20161110 083116          20161110 083432             20161110 084008  

 

20161110 08523420170116 085830

 

20170116 092408

 

 

 

 

 

 

 


  

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

  «Επιστημονική κατάρτιση και ψυχική ευημερία του εκπαιδευτικού»

 

 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.) σε συνεργασία με το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, διοργανώνει στις 17 Ιουνίου  2017, ημέρα Σάββατο, στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Πάροδος Αγίων Αναργύρων, Καλαμάτα 24100, τηλέφωνο: 2721029567 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Ημερίδα Επιμόρφωσης, με βιωματικά σεμινάρια Διδακτικής, Νέων Τεχνολογιών, Παιδαγωγικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση των διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών μέσα στην τάξη καθώς και στην ηθική στήριξη του εκπαιδευτικού στην καθημερινότητά του. 

 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων καθώς και νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και φοιτητές, που το επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να επιλέξουν από κάθε κύκλο σεμιναρίων το σεμινάριο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, αφού τα σεμινάρια με την ίδια θεματική, υλοποιούνται ταυτόχρονα. Στη λήξη της ημερίδας θα διανεμηθούν σε όλους βεβαιώσεις συμμετοχής. Η ημερίδα έχει ζητηθεί να τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά τα πρακτικά της ημερίδας σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Πρόγραμμα Σαββάτου 17/6/2017

9.30-10.00: Εγγραφές

10.00-11.20:   1ος Κύκλος Σεμιναρίων (Διδακτική)

1120-11.30: Διάλειμμα

11.30-12.50: 2ος Κύκλος Σεμιναρίων (Νέες Τεχνολογίες)

12.50-13.00: Διάλειμμα

13.00-14.20 3ος Κύκλος Σεμιναρίων (Παιδαγωγικά)

14.20-14.30: Διάλειμμα

14.30-15.50: 4ος Κύκλος Σεμιναρίων (Συμβουλευτική Ψυχολογία)

15.50: Λήξη ημερίδας, διανομή βεβαιώσεων παρακολούθησης

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/6/2017 
                       1ος Κύκλος: Σεμινάρια Διδακτικής 10.00-11.20 
 -ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: Θέμα: " Η διδασκαλία της Ιστορίας με την αρωγή της Λογοτεχνίας και της Τεχνολογίας" (και για ΠΕ70) 
Εισηγήτρια: Χαρά Νικολακοπούλου, Φιλόλογος-Συγγραφέας, Μάστερ στη Δημιουργική Γραφή:

-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2: Θέμα: " Διδακτική Ιστορίας και συγκρότηση ομάδων: προβλήματα κατά τη διδακτική πράξη" (και για ΠΕ70) 

Εισηγητής: Γιάννης Καρακατσιάνης, Διδάκτορας Νεώτερης Ιστορίας, ΕΚΠΑ:
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3: Θέμα: «Το παιχνίδι στη ξένη γλώσσα : πως να κάνουμε μάθημα μέσω ενός παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία» 

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Γεωργία Στεφανοπούλου, καθηγήτρια γαλλικών 

 

2ος Κύκλος Σεμινάρια Νέων Τεχνολογιών  11.30-12.50 
 -ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: Θέμα: " Επεξεργασία ήχου για εφαρμογές πολυμέσων" 
Εισηγητής: Δρ. Νόκας Γεώργιος, Διδάκτορας Ηλεκ/γος Μηχ/κος, Διδάσκων στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου 
-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2: Θέμα: " Εξοικείωση των μαθητών με την παραγωγή γραπτού λόγου και παράλληλη ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής τους σκέψης μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος Storybird".

Εισηγήτρια: Γεωργιάδη Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Αγγλικών- 7ο Γυμν. Καλαμάτας, ΜΔΕ στη Διδασκαλία της Αγγλικής (ΕΑΠ)

 

3ος Κύκλος Σεμινάρια Παιδαγωγικής 13.00-14.20

 -ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: Θέμα: « Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση στο σχολικό περιβάλλον: ο εκπαιδευτικός ως Διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής»
Εισηγήτρια: Δρ. Πανταζή Βασιλική, Διδάκτορας στις Επιστήμες της Αγωγής, Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2: Θέμα: « Νεανική παραβατικότητα: μορφές, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης. Ο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού»
Εισηγήτρια: Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας
-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3: Θέμα: «Πρόγραμμα Erasmus +  στην πράξη: Αξίζει να εμπλακεί κανείς; Δυσκολίες και οφέλη από την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος»
Εισηγητές: Αποστόλης Ασημακόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής, Δ/ντής 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας
Ουρανία Σκλήκα, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας- Φιλόλογος
 
4ος Κύκλος Σεμινάρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας  14.30-15.50
 -ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: Θέμα: «Ο εκφοβισμός (bullying) στον χώρο εργασίας και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία». 
Εισηγήτρια: Παπαγεωργίου Γιώτα, Ψυχολόγος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Συντονίστρια/Εκπαιδεύτρια ομάδων Σχολών Γονέων, Εκπαιδεύτρια Ψυχολογίας σε ΙΕΚ και ΚΕΚ, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα σε θέματα Ψυχοεκπαίδευσης μαθητών Ρομά για το νομό Μεσσηνίας.
-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2: Θέμα: «Τι είναι η διεκδικητική συμπεριφορά;»
Εισηγήτρια: Καρόλα Folle – Αλέπη, Κλιν. Ψυχολόγος MSc (Παν. Phillips Univerisaet Marburg / Γερμανίας) – Παιδοψυχολόγος και Λογοθεραπεύτρια (Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου) 
 
_________________________________________________
 
 
Κοινό Πιλοτικό Προγράμμα
"Παρεμβάσεις Δικτύωσης & Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης
με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες"
 
Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ είναι ένα από τα ορισμένα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα συνεργαστούν με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες στα πλαίσια ενός Κοινού Πιλοτικού Προγράμματος "Παρεμβάσεις Δικτύωσης & Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) (20.05.2016). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι (6) μήνες (έως τον Ιούνιο του 2017).
 
Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος παρεμβάσεων είναι η ανάπτυξη ή/και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του εκάστοτε Κέντρου Πρόληψης και των Τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση περιστατικών ή/και ζητημάτων πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
 
Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ για την προώθηση της πρόληψης των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης- εκαπίδευσης προς τα αστυνομικά όργανα σε διάφορα θέματα όπως: αιτιολογία της χρήσης της εξάρτησης, πορεία προς την εξάρτηση και την προσωπικότητα του χρήστη, ενημέρωση για προγράμματα πρόληψης και θεραπευτικά προγράμματα, διερεύνηση προσωπικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στους εξαρτημένους, διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης του χρήστη και ανάπτυξη συνεργασίας.
 
Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις πρώτες και τώρα διανύεται η τέταρτη, η οποία αφορά στην υλοποίηση τριών συναντήσεων/ Ομάδων Ευαισθητοποίησης με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πάνω σε 3 θεματικές ενότητες (π.χ. νεανική παραβατικότητα, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, ζητήματα σχετικά με τη χρήση ουσιών,ενδοοικογενειακή βία/κακοποίηση). Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν 13 Αξιωματικοί Υπηρεσίας της Υποδιέυθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. 
Έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις στα πλαίσια των οποίων υλοποιήθηκαν δύο σεμινάρια προς τους αξιωματικούς υπηρεσίας. Το πρώτο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12/04/2017 είχε θέμα: "Νεανική Παραβατικότητα: Αίτια, Συνέπειες και Αντιμετώπιση". Το δεύτερο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 02/06/2017 είχε θέμα: "Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων". Το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου όπου και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

  

 


 

ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΝΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ''ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ''

 

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σωτηριανίκων, πραγματοποίησε μια εκδήλωση, την Κυριακή 14/05/2017 στα γραφεία του Συλλόγου για να τιμήσει τις μάνες, μέλη, αλλά και φίλες του Συλλόγου.

Παραβρέθηκαν, μητέρες κάθε ηλικίας και μάλιστα σε μια περίπτωση ήταν παρούσες η γιαγιά και η εγγονή.

Έγινε μια όμορφη συζήτηση με συντονίστρια την κ. Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο και Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας  στην οποία οι μητέρες είχαν τη δυνατότητα, να συγκρίνουν το ρόλο της μάνας στην παλαιότερη και στη σύγχρονη εποχή, αλλά το βασικότερο και πιο συγκινητικό, να αναφέρουν αναμνήσεις και να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα για τη μητρότητα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, όλες οι μάνες έφυγαν με τον  ενθουσιασμό στην ψυχή τους, μια γλάστρα στα χέρια τους, δώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου  και στα χείλη τους την ευχή και του χρόνου να είμαστε καλά...

DSCN2808             DSCN2809

 

_________________________________________________________________________

 

 

Βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα παιδιά στο 1ο & 2ο Νηπιαγωγείο Πύλου

pizap.com14955687948761-300x225     pizap.com14955688804811-300x225 pizap.com14955691548931-300x225

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου!

 

 

 


 

 Απρίλιος 2017

 

336 δράσεις με συμμετοχή 3.704 ατόμων από τον Ιανουάριο έως και τις 21 Απριλίου 2017
από το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας
 
Πρώτη Δημοσίευση: 30/04/2017 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/04/2017 10:59
 
Από τον Ιανουάριο έως και τις 21 Απριλίου του 2017 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), σύμφωνα με το Πενταετές Επιστημονικό Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης, υλοποίησε 336 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.704 άτομα.
 
 
Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Ομάδα έχει υλοποιήσει 14 δίωρα σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 222 γονείς και 3 Σχολές Γονέων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 35 γονείς (Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Ι.Μ. Μεσσηνίας, 5ο, 8ο, 18ο και 19ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Πύλου, 3ο, 8ο, 14ο, 16ο, 21ο Δ.Σ. Καλαμάτας, Δ.Σ. Θουρίας, Γυμνάσιο Παραλίας). Τα θέματα τα οποία είχαν την ευκαιρία να πραγματευτούν οι γονείς ήταν τα εξής: Μεγαλώνοντας Αυτόνομα και Ευτυχισμένα Παιδιά. Η Καλλιέργεια της Αυτοεκτίμησης του Παιδιού. Αποτελεσματική Επικοινωνία: Ευτυχισμένα Παιδιά. Ο έφηβος στη σύγχρονη εποχή: Σκέψεις και συναισθήματα. Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, Μεταβάσεις. Ενδοσχολική Βία, Η Επικοινωνία στην Οικογένεια.
 
Επίσης, στο συγκεκριμένο διάστημα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υλοποίησε 128 δράσεις σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετείχαν συνολικά 2.358 μαθητές/-τριες των ακόλουθων σχολείων: 1ο, 2ο, 5ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 17ο, 18ο, 19ο, 21ο, 22ο, 24ο, Δ.Σ. Λεΐκων, Βέργας, Ασπροχώματος, 1ο και 3ο Δ.Σ. Μεσσήνης, Δ.Σ. Θουρίας, Σπερχογείας, Άριος, Χανδρινού, Δυτικής Μάνης, Κάμπου, 7ο, 18ο και 19ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας και 10ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης.
 
Παράλληλα, απευθυνόμενη σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποίησε 21 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 784 μαθητές/-τριες των ακόλουθων σχολικών δομών: Γυμνάσιο Παραλίας, 1ο, 2ο, 3ο, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γυμνάσια Πύλου, Κορώνης και Λύκειο Φιλιατρών.
 
Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο ΚΑΛΑΜΑΤΑ BC ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα «Αυτοεκτίμηση & Αθλητισμός», την οποία παρακολούθησαν 30 άτομα. Επίσης, η επιστημονική ομάδα συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 6ης Περιφέρειας Ν. Μεσσηνίας, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου, του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, με θέμα εισήγησης «Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας», την οποία παρακολούθησαν 70 άτομα.
 
Παράλληλα, συμμετείχε ως συνεργαζόμενος φορέας, στην ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου «Θέλω να γνωρίζω!», την οποία παρακολούθησαν 100 άτομα και διοργάνωσαν το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δ. Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα εισήγησης «Δράσεις πρόληψης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου που αφορούν παιδιά και γονείς».
 
Επιπρόσθετα, η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε άμεσα και σε 97 αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με σύνολο 148 συνεδριών.
Στο πλαίσιο της  συνεργασίας με το ΤΕΙ Καλαμάτας, ανταποκρίθηκε σε 8 αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης φοιτητών/-τριών με σύνολο 19 ατομικών συνεδριών.
 
Ακόμη, το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, υλοποιεί ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με θέμα «Παρεμβάσεις Δικτύωσης & Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Το συγκεκριμένο πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (20.05.2016). Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ή/και ενδυνάμωση της συνεργασίας του εκάστοτε Κέντρου Πρόληψης και των τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση περιστατικών ή/και ζητημάτων πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
 
Στο ίδιο διάστημα, το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με το έργο και τις δράσεις του παρέχει δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και προσφέρει βοήθεια στη διαχείριση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων (διαχείριση πένθους, απώλειας κ.τ.λ.).
 
 
________________________________________________________________
 
Δελτίο τύπου δράσεων ΚΕΠΕΠΨΥ σε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28-4 2017
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ημερήσια Εφημερίδα της Μεσσηνίας, Αρ. Φύλλου 12014, 28/04/2017

 


 

Μάρτιος 2017

111-688x1024

 

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 07:55

Ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Θέλω να γνωρίζω! Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου", διοργανώθηκε χθες, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του οικείου δήμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας το Συμβούλιο να συμβάλει ενεργά στην πρόληψη των σύγχρονων μορφών παραβατικότητας με χρήση του Διαδικτύου ενώ συνδιοργανωτές ήταν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η χρήση του Διαδικτύου έχει, αναμφίβολα, διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά μας, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Είναι όμως πάντα ασφαλής; Δυστυχώς, πολλές φορές μπορεί, πίσω από την ανωνυμία και τις ανεξάντλητες πληροφορίες, να κρύβονται και σημαντικοί κίνδυνοι, όπως αυτοί που αφορούν στην κακόβουλη χρήση προσωπικών δεδομένων, στο διαδικτυακό εκφοβισμό, στη διαδικτυακή οικονομική απάτη, στον ηλεκτρονικό τζόγο, στον εθισμό και πολλοί άλλοι.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει παιδιά, γονείς και επαγγελματίες σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, μέσα από τις παρουσιάσεις - ομιλίες των: Βασίλη Τσιγαρίδη, αστυνομικού υποδιευθυντή, εισηγητή από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Παναγιώτη Πετρόπουλου, περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Μελίνας Λάππα, κοινωνιολόγου και στελέχους πρόληψης του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας. Αγγελικής Ρουμελιώτη, επιμελήτριας ανηλίκων Καλαμάτας. Γιώργου Κορμά, γιατρού, υπεύθυνου γραμμής βοηθείας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Συνεργαζόμενοι φορείς στην διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Τ.Ε. Μεσσηνίας Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

φωτό ημερίδας 19 

 

 

 

Μάρτιος 2017

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ είναι ένα από τα ορισμένα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα συνεργαστούν με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες στα πλαίσια ενός Κοινού Πιλοτικού Προγράμματος "Παρεμβάσεις Δικτύωσης & Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) (20.05.2016). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι (6) μήνες (έως τον Ιούνιο του 2017).

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος παρεμβάσεων είναι η ανάπτυξη ή/και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του εκάστοτε Κέντρου Πρόληψης και των Τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση περιστατικών ή/και ζητημάτων πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ για την προώθηση της πρόληψης των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων μέσω ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης- εκαπίδευσης προς τα αστυνομικά όργανα σε διάφορα θέματα όπως: αιτιολογία της χρήσης της εξάρτησης, πορεία προς την εξάρτηση και την προσωπικότητα του χρήστη, ενημέρωση για προγράμματα πρόληψης και θεραπευτικά προγράμματα, διερεύνηση προσωπικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στους εξαρτημένους, διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης του χρήστη και ανάπτυξη συνεργασίας.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις πρώτες και τώρα διανύεται η τέταρτη, η οποία αφορά στην υλοποίηση τριών συναντήσεων/ Ομάδων Ευαισθητοποίησης με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πάνω σε 3 θεματικές ενότητες (π.χ. νεανική παραβατικότητα, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, ζητήματα σχετικά με τη χρήση ουσιών,ενδοοικογενειακή βία/κακοποίηση). Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν 13 Αξιωματικοί Υπηρεσίας της Υποδιέυθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. 

 

_______________________________________

 

 

 

Φεβρουάριος 2017

 

kalamata-bc-702x336

Αυτοεκτίμηση: το καλύτερο δώρο για κάθε παιδί!
 
ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ
 
«ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ BC» ΣΤΟ ELITE
 
Η ΙΔΕΑ του αθλητικού σωματείου ΚΑΛΑΜΑΤΑ BC να διοργανώσει ημερίδα με θέμα: «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός», σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας που πραγματοποιήθηκε στο «Elite» ήταν πρωτοποριακή, κι όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Στο πάνελ της εκδήλωσης ο Βασίλης Κονταργύρης, υπεύθυνος μπάσκετ του «Καλαμάτα BC», ο οποίος τόνισε πως ο Σύλλογος διαθέτει τμήματα τζούνιορ, παιδικό και αποτελεί ζωντανό κύτταρο που θέλει να κάνει και δραστηριότητες και έξω από τον αθλητισμό. Για τις αθλητικές υποδομές του Συλλόγου μίλησε και ο προπονητής, Αντώνης Κούτρης. Στη συνέχεια οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΚΕ.ΠΕ.ΨΥ. Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη και Ελένη Βλαχάβα επισήμαναν, μεταξύ άλλων, πως το καλύτερο δώρο στα παιδιά είναι η αυτοεκτίμηση και ό,τι χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση, ενώ επισήμαναν ακόμη πως δεν υπάρχει τέλειος γονιός.  Αυτό το τελευταίο ελπίζω να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι παρευρισκόμενοι έχοντας και την ιδιότητα του γονιού. Παρόντες στην εκδήλωση και οι αυτοδιοικητικοί Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος αθλητικού φορέα) και Μανώλης Μάκαρης (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας). Όπως έγινε γνωστό από τους διοργανωτές θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Θ.Π. (όπως αναρτήθηκε από https://foninews.gr/2017/02/17/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%B8/)
 
 

 

Ιανουάριος 2017 

καλη επικοινωνια γονεις και παιδια

Βιωματικό σεμινάριο με την επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ, με θέμα "Γονείς και έφηβοι - Μια σχέση ουσίας", διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους διδάσκοντες του σχολείου. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για Δευτέρα 23/01/2017 και ώρα 5.30 μ.μ., στο χώρο του Γυμνασίου Παραλίας.

Στην σχετική πρόσκληση, ο σύλλογος «καλεί όλους τους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου να συμμετάσχουν, στηρίζοντας έτσι το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο και ταυτόχρονα ενισχύοντας τη σχέση των παιδιών μαζί τους και με το σχολείο» (https://www.eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/114623-viomatiko-seminario-sto-gymnasio-paraliasτελευταία προσπέλαση στις 23/01/2017).

 

16129775 10154439562764069 858486681 o 

Κοπή πίτας με μηνύματα στήριξης και αναγνώρισης από φορείς στο ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Την πίτα του έκοψε το Σάββατο το απόγευμα το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής ΕνότηταςΜεσσηνίας, στο χώρο του στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Καλαμάτα, που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο και φορείς που έδωσαν το «παρών».

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έδωσε τις ευχές του στους παρευρισκόμενους  και μίλησε για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕΠΕΠΨΥ.

Σύντομες ομιλίες απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Κέντρου Ευάγγελος Σιδερέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη και ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Όλοι στάθηκαν στη σημασία του Κέντρου και στην ανάγκη στήριξης αντίστοιχων δομών.

Το «παρών» έδωσε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνία και ο διευθυντής Ασφάλειας Βασίλης Τσιγαρίδης, στο πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύσσεται με τα Κέντρο.

Το λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί, που μίλησαν για τη συνεργασία τους με το Κέντρο και τη στήριξη που παρέχει σε παιδιά και γονείς.

Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσε μια μικρή μαθήτρια από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, η Μαρία, η οποία τραγούδησε εκπλήσσοντας με τη φωνή της, ενώ τη συνόδευσε στην κιθάρα ο κ. Παναγιώτης Σταθέας.

Να σημειωθεί πως στο χώρο είχε στηθεί μπουφές, ενώ το φλουρί βρήκε η σχολική σύμβουλος Πυλίας. Α.Χ.

(http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%80%CF%88%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82 όπως αναρτήθηκε στο ΘΑΡΡΟΣNews.gr Πρώτη Δημοσίευση: 17/01/2017 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/01/2017 20:27).

 

ΤριμηνιαίοNewsletter του ΟΚΑΝΑ 

Newsletter OKANA για Γερμανία

Δελτίο Τύπου

 clip image002

 2016, μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, δράσεις και πρόληψη για το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ Μεσσηνίας

Στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει προχώρησαν χθες μέλη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
   Ως γνωστόν, το ΚΕΠΕΠΨΥ έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση, καθώς και την εκπαίδευση του πληθυσμού της Μεσσηνίας, μεταξύ άλλων, για το φαινόμενο της εξάρτησης, την πρόληψη ως μέσο αντιμετώπισης όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση και την ενίσχυση των παραγόντων προστασίας που μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας. Από το στόχο, λοιπόν, του Κέντρου είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την αξία που έχει για την περιοχή μας.
      Μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει ο Ευάγγελος Σιδερέας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας καθώς και πρόεδρος του Κέντρου, δήλωσε υπερήφανος, αυτός και το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη συνεργασία με το ΚΕΠΕΠΨΥ. Μίλησε, δε, για την κατάσταση που επικρατούσε κατά το παρελθόν στο Κέντρο και ειδικότερα, ενώ τον Ιούνιο του 2014 ήταν μόνο ένα άτομο, 
αυτή τη στιγμή υπάρχει νέα επιστημονική  ομάδα, που αποτελείται από τρία άτομα, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη, έχοντας κυριολεκτικά απογειώσει, όπως είπε, το πολύ σημαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται, ανταποκρινόμενη σε εκατοντάδες αιτήματα βοήθειας, με αποδέκτες χιλιάδες γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες, αλλά και συνανθρώπους της διπλανής πόρτας. Για τον κ. Σιδερέα, αποκορύφωμα της αναγνώρισης της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο Κέντρο αποτελεί η επιλογή του από τον ΟΚΑΝΑ (του μοναδικού ανάμεσα σε 74 κέντρα σε όλη την Ελλάδα) να εκπροσωπήσει τη χώρα και να παρουσιάσει τη δική του εισήγηση σε επιστημονικό εργαστήρι στη Γερμανία πριν από μερικές ημέρες. Όσο για το μέλλον, ενημέρωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσισε την ενίσχυσή του (καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον ΟΚΑΝΑ), προχωρώντας στην πρόσληψη δύο ατόμων: ενός που θα πλαισιώσει την επιστημονική ομάδα, καθώς και ενός για τη γραμματειακή υποστήριξη. Κλείνοντας τον απολογισμό προσκάλεσε τον κόσμο να παραβρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα.
      Από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας μίλησε ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, που δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του στο Κέντρο, ενώ για το νέο έτος ευχήθηκε, όχι απλά να είναι έτος ευημερίας, αλλά και έτος πρόληψης.

Το λόγο πήρε στο τέλος η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, που μίλησε για τη δράση του Κέντρου κατά τη χρονιά που πέρασε. Έτσι, όπως ενημέρωσε, από τον Ιανουάριο έως σήμερα η επιστημονική του ομάδα οργάνωσε και υλοποίησε 593 δράσεις πρόληψης, όπου συμμετείχαν 6.505 άτομα. Ενδεικτικά, για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν 189 παρεμβάσεις σε 4.010 μαθητές, ενώ 1.373 γονείς και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε 76 δράσεις. Παράλληλα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν 54 δραστηριότητες, όπου συμμετείχαν 182 φοιτητές. Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές σε χώρο που έχει παραχωρήσει το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η παρέμβαση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με τον πρόεδρο, τη διοίκηση και το προσωπικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Στόχος είναι η στήριξη των νέων, καθώς βρίσκονται σε ένα  μεταβατικό στάδιο και πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, καθώς και προβληματισμούς για την επαγγελματική τους πορεία. Με αφορμή αυτή τη δράση και έπειτα από πρόσκληση του ΟΚΑΝΑ, όπως προαναφέρθηκε, το Κέντρο συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Πρόληψη (European Workshop for Addiction Prevention), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το Δεκέμβριο. Σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων πρόληψης 18 ευρωπαϊκών χωρών και υπήρχε η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα πρόληψης της εξάρτησης. Όσο για το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, ήταν «Μια παρέμβαση πρόληψης των εξαρτήσεων σε νέους ηλικίας 18 έως 25 χρόνων στο ΤΕΙ Πελοποννήσου». Επίσης, το ΚΕΠΕΠΨΥ ανταποκρίθηκε σε 219 αιτήματα βοήθειας (συνολικά έγιναν 258 συναντήσεις), κυρίως γονέων που ήθελαν να διαχειριστούν δυσκολίες στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να υιοθετήσουν μεθόδους για να δημιουργήσουν μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση (ΘΑΡΡΟΣ 29/12/2016).

 

Συμμετοχή στο European Workshop of Addiction Prevention

germ 5

Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ) Μεσσηνίας, μετά από πρόσκληση του Ο.ΚΑ.ΝΑ, συμμετείχε στο "European Workshop ofAddiction Prevention”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στοLegdenAsbeckτης Γερμανίας από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2016.

Στο workshop αυτό συμμετείχαν φορείς πρόληψης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών,  οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές σε θέματα πρόληψης της εξάρτησης. Το θέμα εισήγησης που παρουσίασε η Επιστημονική Ομάδα είχε τίτλο: An early intervention of  Addiction Prevention in 18-to 25 year olds. The case of Technological Education Institution (TEI) of Peloponnese in Kalamata, και αφορούσε το πρόγραμμα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης σε φοιτητές του Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου, από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα. Η παρέμβαση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο, τη Διοίκηση του ιδρύματος και το προσωπικό του Τμήματος Περίθαλψής και Κοινωνικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι Πελοποννήσου. Η δράση αφορά άτομα ηλικίας 18-25 ετών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο μετά την εφηβεία, διανύουν τα φοιτητικά τους χρόνια, ένα στάδιο στο οποίο συχνά οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που αφορούν την διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, τη σχέση τους με τον εαυτό (αυτοεκτίμηση), τις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, ζητήματα ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας κλπ. Για τους παραπάνω λόγους, οι νέοι αυτής της ηλικίας αποτελούν ομάδα-στόχο του Κέντρου Πρόληψης, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση όλων εκείνων των παραγόντων που χρειάζονται οι νέοι σήμερα για να στηριχθούν στα πόδια τους και στην υιοθέτηση συμπεριφορών που προστατεύουν και προάγουν την ψυχική και κοινωνική υγεία του ατόμου.

 

  εφημερίδα ελευθερία Συμμετοχή σε Workshop στη Γερμανία

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, Αρ. Φύλλου 11924

Χρήσιμα

Ακολουθήστε μας

Στοιχεία Επικοινωνίας:

  • Ταχ. Δ/νση: Χρυσοστόμου Σμύρνης 56, Καλαμάτα
    Τ.Κ.: 24100
  • Τηλ.: 27210-84009 / 88021
Βρίσκεστε εδώ: Home ΝΕΑ Νέα Νέα 2017